Профилактика на климатик - защо е необходима и какво трябва да знаем?!

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОФИЛАКТИКАТА?

Периодичната профилактика на климатика, представлява сервизно обслужване, което включва обстойна диагностика на вътрешното и външното тяло; почистване на вентилационните части, топлообменниците, филтрите, дренажната система; измерване на параметрите на входящия и изходящия въздушен поток, като температура, налягане, шум; замерване на техническите показатели и консумираната мощност  на климатичната система; допълване с хладилен агент (фреон), ако е необходимо.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ИЗВЪРШВА ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИКА?

Редовното почистване на филтрите, ще осигури свеж и чист въздух в помещението, както и здравословна среда за вас и вашето семейство.

Професионалното почистване на климатичната система ще предотврати евентуални повреди и последващи ремонти, в следствие от натрупани прах, плесени и нечистотии по топлообменниците, ще подобри работата на климатика и ще удължи живота на системата.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ПРОФИЛАКТИКА?

За да повишите енергийната ефективност, както и да намалите разходите си за електроенергия, е необходимо да извършвате два пъти годишно профилактика на вашия климатик. Веднъж преди отоплителния сезон, и веднъж преди охладителния. 

Честотата на извършване на профилактика, зависи от предназначението на самия климатик. Ако се използва в промишлени помещение, където нивото на прахови частици е по-високо и въздухът е по-замърсен, е добре да се извършва профилактика по-често.

ПРИЗНАЦИ ЗА НЕОТЛОЖНА ПРОФИЛАКТИКА

1) Образуване на т. нар. "Въздушна тапа" - топлообменниците са задръстени от прах и мръсотия, което от своя страна пречи на нормалното функциониране на климатика, натоварва работата на компресора и може да доведе до повреди;

2) Неприятна миризма, причинена от натрупването на нечистотии и мухъл в климатика. Обърнете особено внимание - това е предпоставка за развитие на бактерии във въздуха и причина за влошаване на здравословното състояние на живеещите в помещението!!!;

3) Странен шум в работен режим на климатичната система;

4) Не охлажда / Не отоплява.

ВИДОВЕ ПРОФИЛАКТИКА

В зависимост от състоянието на вашата климатична система, могат да бъдат извършени два вида профилактика:

1)  Стандартна профилактика - включва преглед на вътрешното и външното тяло, почистване на съставните части и филтрите, както и проверка на параметрите на климатика в работен режим по определени параметри.

2) Цялоста профилактика - Специфичното при тази профилактика е, че се извършва демонтаж на системата и климатикът се почиства и профилактира в сервизни условия. След извършване на обстойния преглед, замерване и почистване, системата се монтира.

ЦЕНА НА ПРОФИЛАКТИКАТА

Цените за извършване на профилактика, зависят от няколко фактора:

- Състояние, вид и мощност на климатика;

- Ценова листа на фирмата, която поддържа климатичната система;

- Необходимост от стандартна или цялостна профилактика - при цялостна профилактика се извършва демонтаж-монтаж на климатичната система, което се отразява и в цената за цялостна профилактика;

- Условия, при които се извършва профилактика - понякога, за да се почисти външното тяло на климатика, е необходимо да се изполва вишка или алпинист, което също би повлияло на цената;

- Срок на изпълнение.

Всяка една специализирана фирма за доставка, продажба и обслужване на климатични системи, използва собствен метод за извършване на диагностика, профилактика и почистване на климатичните инсталации.

Нашият съвет е да се консултирате предварително от какъв вид профилактика се нуждае вашият климатик, за да получите и ориентир колко ще ви струва това.