Стенен или подов климатик да изберем за дома?!

При избор на климатик за дома, освен необходимата мощност и марката, трябва да помислим и какъв тип климатична система ще е за предпочитане. В жилищни помещения изборът, основно се свежда до два варианта - за високостенен или за подов монтаж.

И двете системи функционират на един и същ принцип, но всяка има своите предимства и недостатъци.

А ето какви са те:

* Кратко резюме на плюсовете и минусите на двете системи:

1) Климатична система за високостенен монтаж:

1.1.   ПЛЮСОВЕ:

- Повече възможни места за монтаж;

- По-безпрепятствано разпространение на въздушната струя;

- По-ефективено охлаждане през лятото;

- По-слабо замърсяване на филтрите на вътрешното тяло.

1.2   МИНУСИ: 

- По-сложен монтаж и поддръжка;

- Известни топлинни загуби в сезона на отопление;

- Невъзможност за монтаж на скосени стени.

 

2) Климатична система за подов монтаж:

2.1.   ПЛЮСОВЕ:

- По-ефективно отопление през зимния сезон, с по-ниски топлинни загуби;

- По-лесен монтаж и поддръжка;

- Възможност за монтаж върху скосени стени и под прозорци.

2.2   МИНУСИ: 

- По-честа нужда от почистване на филтрите на вътрешното тяло;

- По-неефективен в режим охлаждане;

- Трябва да се съобрази разположението на мебелите, преди да се пристъпи към монтаж.

* Монтажът при двете климатични системи:

Стенните климатични системи са пригодени да се монтират високо на стените, в близост до тавана. Така позиционирани, те не заемат излишно място в помещението и осигуряват комфортна температура без ограничение в свободата на движение на въздушната струя.

Подовите климатици са идеални за монтаж в помещение, където има скосени стени. Те са отличен избор за тавански помещения, мансарди или помещения, където няма възможност да се извърши монтаж на високостенен климатик. В по-обширни помещения, където има достатъчно място и няма много мебели, също се препоръчва монтаж на подов климатик.

* Разпространение на въздушната струя:

При климатиците за високостенен монтаж, разпространението на въздушния поток се осъществява отгоре надолу. Желателно е да не се поставят високи и обемисти мебели (гардероби, рафтове, етажерки), непосредствено пред и под вътрешното тяло, за да не се нарушава нормалната работа на климатичната система и, за да може въздушната струя спокойно да достига до всички части на помещението.

При подовите климатици е доста по-трудно да се осигури свобода за разпространение на въздушния поток, защото движението му се извършва от пода към тавана на помещението, където мебелите могат да образуват преграда и да спрат част от потока.

* Почистването: 

- При климатичните системи за подов монтаж почистването на филтрите на вътрешното тяло и профилактиката се извършват много по-лесно, т.к. климатикът е монтиран на по-достъпно място. Колкото по-ниско е системата, толкова повече прах се натрупва по филтрите и това изисква съответно по-чести почиствания.

При високостенните климатици се натрупва значително по-малко прах, отколкото при тези за подов монтаж, но и поддръжката е по-трудна. Вътрешните тела са монтирани на няколко сантиметра от тавана на помещението, което възпрепятства по-честата поддръжка на системата и ежемесечното почистване на филтрите.

В заключение можем да кажем, че стенните климатични системи са по-рационалният и универсален вариант. По-разпространени са, при тях има значително по-голям избор от модели, което води и до леко превъзходство по отношение на изгодност на цената. 

Ако помещението ви е със специфична архитектура и не позволява монтаж на високостенно тяло, имате обаче достатъчно място за монтаж на подово тяло, мебелите ви са позиционирани така, че да не създават пречка при работата на вътрешното тяло и приоритет ви е отоплението, то подовата климатична система е направо задължителна. 

Разчитайте на нас за консултация и възможни варианти, ако имате притеснения какъв тип климатична система да изберете за Вашия дом.