Какъв климатик да избера?!

Има няколко неща, с които да се съобразите, при избора на климатик.

Ето кои са те:

1) За какво ще използвате климатика - охлаждане, отопление или и двете?

Когато става въпрос за избор на климатик, който ще работи само в режим на охлаждане, не е от особено значение към коя марка и модел ще се насочите. Повечето климатични системи се справят без проблем с охлаждането през лятото. Въпреки това е добре, да се спрете на инверторен климатик, от гледна точка на ефективността и икономията в сметките за електроенергия.

Когато климатикът ще се ползва и в режим на отопление, вариантите, които са удачни не са толкова много. Компромис с качеството, надежността и ефективността на климатика не трябва да се прави. Препоръчваме да се спрете на марки и модели, които са се доказали като надеждни през годините. Тук отново по-удачният вариант е инверторен климатик, поради същите причини, описани по-горе. Подходящи климатични системи, за режима на отопление, са тези от среден и висок клас, на различните марки и модели.

2) За какъв вид помещение ще се ползва климатикът?

Не е без значение, дали закупувате климатик за жилище, офис или магазин. Помещенията се различават по предназначението си, което от своя страна оказва влияние върху избора на климатик. Изложението, формата и чупките, които има помещението също са съществени. 

3) С какви размери е помещението? 

Един от основните елементи при избора на климатик е каква е квадратурата (кубатурата) на помещението. Измерете неговата дължина и ширина, и вземете предвид колко е висока. Според това каква е големината на стаята, може да се прецени и климатик с каква мощност е подходящ. Това е от основно значение, при избор на климатична система и при двата режима на работа. За зимата се препоръчва да има аванс при избора на мощността, за да може климатикът да работи леко и безпроблемно, без да се претоварва компресорът в най-студените дни.

4) Има ли изолация и качествена дограма в помещението, където ще бъде позициониран климатикът?

От значение за избора на климатик са и характеристиките на помещението, като това дали е тухлено или панелно строителсво, дали има хидро- и топлоизолация и каква е дограмата. Наличието или липсата им определя и какви са топлинните загуби, и от там евентуалната нужда от избор на климатик с по-голям запас и мощност, който да ги покрива.

5) Инверторен или конвенционален климатик?

Изберете инверторен климатик. Предимствата му пред обикновения са много, но най-основното е, че е по-икономичен и по-тих.

Конвенционалният (обикновен) климатик работи в режим "Включване" и "Изключване". Климатикът работи на пълна мощност, докато не достигне зададената температура и след това се изключва. Това го прави неикономичен и може да натовари значително сметката ви за електроенергия.

При инверторните сплит системи мощността се регулира автоматично. Климатикът ще работи на мощността необходима за достигане на желаните градуси и след като ги достигне, ще ги поддържа на по-малка мощност. Така имате по-ниски нива на шум и значително по-голяма икономия на ток.

 

Това са няколко основни въпроса, на които е добре да получите компетентен отговор, преди да пристъпите към закупуването на климатична система. Добре е да получавате информация от специализирани фирми, на които основната дейност е свързана с климатични и отоплителни инсталации, тяхната правилна експлоатация и поддръжка, а не от големи вериги магазини, където основната цел е продажбата на всяка цена, без да се търси удовлетворението на клиента.