За климатиците и лятото... :)

Прогнозата за времето обещава 30+ градуса. Започваме да мечтаем за плаж, море, ваканция... Заедно с тези безспорно примамливи екстри, обаче, лятото носи изтощаващите жеги, с които често трябва да се справяме у дома или в офиса. В такива моменти климатикът, със своите охлаждащи функции, може да бъде истински спасителен пояс.

Много често, обаче клиентите ни питат: "Как да използваме безопасно климатика в горещите летни дни?!"

Има една доста грешна тенденция, при която хората поддържат много ниска температура в помещението през лятото, за да им е по-студено. Това може да е опасно за здравето и да доведе до настинка или мускулни схващания. Препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са между 25 и 26 градуса. Не трябва да има резки температурни разлики между външната и вътрешната температува, това може да е особено опасно за хората със сърдечни заболявания. Ако извън дома ви градусите са 30 +, няма да се отървете от жегите по-бързо, нагласявайки вътрешните на 18-19 градуса. Само излишно ще натоварите климатика си, а и почти сигурно ще се снабдите с настинка, плексит или и двете заедно посред лято. Температура в порядъка от 22-25 градуса е напълно достатъчна, за да се чувствате комфортно.

Почиствайте филтрите на климатика 1-2 пъти месечно!!! 

Друго важно нещо, за да запазите комфорта в дома си през летния сезон е филтрите на вътрешното тяло да са чисти! Това осигурява по-добра работа на системата. Понякога може да се появи неприятна миризма, при стартиране на климатика в режим на "Охлаждане". Тя е следствие от остатъчната влага във вътрешното тяло, когато климатикът бъде изключен след работен режим на охлаждане. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло и следствието е лоша миризма, идваща от климатика при последващо включване. Има модели климатици, които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени, чрез функцията за самопочистване. А за тези, които не притежават тази функция е най-добре редовно да почиствате филтрите им. Независимо каква марка и модел климатик имате, добре е поне два пъти в годината (през пролетта и през есента) да му бъде извършвана профилактика от оторизирана фирма.

Други полезни съвети:

* През лятото, когато климатикът работи в режим на "Охлаждане", отново е добре да използвате "нощен режим" на работа през нощта;

* Избягвайте директната въздушна струя - не стойте на пътя на студения въздух, идващ от климатика, т.к. дори при обикновено течение човешкият организъм е изложен на риск от настинка;

* Когато климатикът е в режим охлаждане, струята на въздуха трябва да е настроена в посока към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естесвеното движение на въздуха - от топъл на тавана към студен на пода;

* Вентилаторът трябва да е настроен на автоматичен режим;

* През лятото има вътрешен конденз, т.е. водата се събира във ваничката на вътрешното тяло и се извежда навън през кондензната тръба. Препоръчително е да се монтира кондензна вана под външното тяло на климатика и конденза да се отведе до необходимото за целта място, а не да се стича водата на улицата или върху климатика на съседа. В режим "Охлаждане", ако от кондензната тръба не тече вода, има вероятност от запушване на кондензната линия и е добре да повикате фирмата, която се занимава с поддръжката на системата.

Това са част от основните неща, с които трябва да се съобразите при работа на климатика в режим "Охлаждане".

В заключение можем да кажем, че колкото повече грижи полагате за климатика си, толкова по-дълго време бихте го ползвали и съответно той би се грижил за вашия комфорт и уют.